Plantor

Grönsaks- och blomplantor

på våren finns det grönsaks- och sommarblomsplantor för egen odling. Alla plantor är uppdrivna i ekologisk godkännt jord och från ekologiska fröer i störst möjliga mån, annars alltid från obetade fröer. När det behövs tillskottsbelysning (främst chili & tomatplantor) drivs den med vår egen solel.

Plantor kan köpas i krukor, önskar du en större mängd plantor kan jag förodla de i återanvändingsbara pluggbrätten just till dig. Hör av dig för mer info.

Oftast är det öppet fredag eftermiddagar och lördag förmiddagar.

 

Nedanstående lista visar utbudet, updateras efterhans fler plantor finns redo för försäljningen.

 

Körsbärstomater

Ruthje, röd Lysande röd, hjärtformad tomat med mycket bra balanserad smak. Kraftig plant.
Philamina, röd, friland Goda, mycket tåliga röda körsbärstomater. Fungerar på på friland och har en lång skördeperiod
Chocolate Cherry, mörkröd Mörkröda bruna stora körsbärstomater. Plantan är rikbärande och robust. Bör tjuvas.
Artisian Golden Bumble Bee, gul-röd Spännande körsbärstomat som väcker uppmärksamhet med både smaken och utseendet. Mängder av 2-3 cm stora, mycket söta och välsmakande, guldgula frukter med orangeröda strimmor. Högavkastande för växthus och varma utelägen. Uppbindes.
Zebrino, mörkröd (slutsåld)
Mörkröda, små körsbärstomater med mörkt grönbruna strimmor. Mycket söt och saftig med fast och fin konsistens på fruktköttet. Mycket dekorativ och används både färsk och i matlagning. För växthus och varma utelägen. Uppbindes.
Sunlemon, gul Mörkröda bruna stora körsbärstomater. Plantan är rikbärande och robust. Bör tjuvas.
Red Pearshaped, röd En kulturarvssort. Ger stora mängder av päronformade röda små tomater. En lättodlad och problemfri sort.
Cheerio, röd Busktomat. En av de tidigaste helröda körsbärstomaterna. Den ger en mängd 3 cm stora, kraftigt röda, delikata tomater på grenigt buskiga plantor. Frukterna väger mellan 25-35 g. Cheerio tål kyligt och ostadigt väder bättre än de allra flesta sorter. En körsbärsfavorit för friland sedan länge.
Pink Princess, rosa-röd Pink princess bör odlas i växthus. Plantan är frisk och högväxande och måste tjuvas. Den ger hängande klasar av svagt rosa-röda körsbärstomater med lite varierande storlek, från 2 till 3 cm i diameter.

Normalstora tomater

Tigerella, röd-gul

Robust och tålig sort som ger röda tomater med fina, gula strimmor på cirka 80-90g. Plantan blir cirka 200 cm hög. Bör bindas upp och tjuvas.

Norderås, röd, busktomat, friland

En gammal, tidig och frisk tomat från Norge. Norderås blir omkring 60 cm hög och kan behöva stöd för att orka bära klasarna med medelstora, nästan klotrunda, högröda frukter. Den kan odlas både i kallhus och på friland i skyddade lägen.

Golden Queen, gulEn av de bästa gula frilandstomaterna som ger mycket goda frukter. Passar bra både på friland och i växthus. Behöver bindas upp och tjuvas.
  
  
  
  
  

Bifftomater och andra stora tomater

Red BrandywineKulturarv. Från 1885. En av de mest smakrika, äldre sorterna. Stora, rosa, plattrunda frukter på 200-400 gram, helt genomfärgade med fyllig underbar smak. För växthus och varma utelägen.
Yellow BrandywineKulturarv från tidigt 1900-tal. Stora frukter i varierande form på ca 350 gram. Gyllengula och väl genomfärgade med saftigt och krämigt, välsmakande kött. För växthus och varma utelägen. Uppbindes.
Aunt Ruben’s German GreenKulturarv. Från 1800-talet. En av de största gröna bifftomaterna. Enastående fin, mycket saftig och välsmakande. Övergår i lätt gyllene ton när den är fullt mogen, men kan även skördas helt grön. För växthus och varma utelägen.
Black Russian
Liguria