Prenumeration

2024 pausar vi prenumerationen av grönsaker och blommor. Nedan hittar du lite bilder och information hur det har fungerat med prenumeration tidigare år.

Innehållet i kassen varjerar efter säsong, nedan är lite bilder för exempel:

En kasse på våren

innehåller de allra första blad som till exempel spenat och sallatsmix och de första krispiga fina rädisorna. Späd lök, färsk vitlök samt färska örter finns också i kassen.

 
 
 

på sommaren och hösten

prunkar odlingen och det finns en stor mångfald att skörda. Grönsakskassen skördetidens bästa är komponerad för att ge dig en bra variation av grönsaker och
innehåller alltid basgrönsaker som bladgrönt, rotfrukter, lök och kål. Basgrönsaker kompletteras med grönsaker i säsong som till exempel sockerärtor, bönor, zucchini, tomat, gurka, fänkål, kronärtskockor, sockermajs och pumpor.

Under vinter och tidigt vår

Finns det ibland möjlighet till grönsakskasar. Under några år har vi som familj varit i stort sett självförsörjande på grönsaker även på vintern och våren. Smakupplevelsen av vinterns och vårens grönsaker är fantastiska: kål, morötter, selleri och palsternacka får genom kylan en högre sötma och krispigheten i vårens sallader är svår att slå. Kassarna på vintern och våren kommer bestå av en stor del lagrade, eller halmade, grönsaker såsom morötter, betor, kålrot, palsternacka, rotselleri, rättika, pumpor, vitkål, rödkål, savoykål, lök, purjolök och kompletteras med nyskördat bladgrönt och kryddor såsom grönkål, svartkål, vinterportlak, endive, maché, spenat, persilja. Det är del av självhushållarens upplevelse att väder och vind eller lagringen sätter lite spår på grönsakerna. Att skala bort ett lager blad på huvudkålen, sortera bort något inte så fint salladsblad eller råka ut för en dålig lök händer, men för det mesta förvånas jag över grönsakernas hållbarhet och hur fina och fräscha de är, även mitt i vintern.

F.A.Q.

Beroende på säsong  är det 6 -10 olika sorters grönsaker i en kasse.

Under perionden skördetidens bästa kan du välja om du vill ha leverans varje vecka eller varannan vecka.

Varje vecka passar:

  • En stor familj med grönsaksglada familjemedlemmar
  • En mindre familj som är mycket matlagningsintresserad
  • Dig som är själv men som tycker om att syra, lägga in med mera

Varannan vecka passar:

  • De flesta 1-4 personers hushåll som kanske inte lagar mat varje dag, eller vill komplettera med lite egenodlat grönt eller specifika grönsaker från dagligvaruhandel.

För det mesta går det bra att byta från varannan vecka till varje vecka (och vice versa) under säsongens gång, så det är bara att testa sig fram vad som passar just dig. Vill du byta i vilken takt du får kassen kan du göra det via e-post.

Nej, du kan när som helst avsluta din prenumeration med en veckas varsel inför nästa leverans.

Du kan antingen betala med Swish till 1235087564 vid leverans/upphämtning, eller välja att få en samlingsfaktura (se mer info ovan)

Upp till 5 dagar innan leverans kan du avboka din kasse (max 2 gånger vid leverans varannan vecka, max 3 gånger vid leverans varje vecka). Därefter kan du be familjemedlem/vän/granne att hämta kassen åt dig.

Kassen levereras till Billeberga, Asmundtorp, Borstahusen, Landskrona, Teckomatorp, Kävlinge och Lund. Finns det tillräckligt med intresse (minst 5 prenumeranter) kan det även bli aktuellt med leverans till Svalöv, Glumslöv, Helsingborg, Löddeköppinge, Dösjebro. Anmäl gärna ditt intresse av att bli prenumerant, även om det inte är säkert om vi levererar till din ort.

Självklart går det också bra att hämta kassen på gården.

Hör av dig till faltenborggard@gmail.com om du har fler fragor.