Aktuellt

Tack!

I sex säsonger har vi odlat grönsaker och blommor och levererat till alla er fantastiska kunder! Att ni väljer våra med handkraft, naturnära odlade produkter gör att vår verksamhet kan finnas. Ett riktigt stort tack till er!
 
Att odla jord, grönsaker och blommor är något av det roligaste jag vet och att utveckla odlingen och verksamheten har varit en väldigt givande men bitvis också slitig resa. 2024 är det dags för nya utmaningar och vi kommer enbart satsa på några enstaka marknader och öppna dagar på gården, dvs inte erbjuda prenumerationer eller att ha gårdsbutiken öppen regelbundet.
 

2024 har varit en bra säsong med framgång, nya lärdomar och så klart lite utmaningar. Det har varit roligt att dela kunskap och arbete med fina praktikanter och trogna volontärer. Vi har grävt damm, byggt plantuppdragning i växthuset, testat ett nytt tunnelväxthus, haft en ny odling jag aldrig har berättat om (på andra sidan huset, där odlar vi med hjälp av traktorn bland annat majs, pumpa, solros, lagringskål och potatis) och skördat otroligt mycket grönt i våra ”gamla” fasta bäddar. Vi har varit med om torka och flera störtregn med översvämningar till följd, som framför allt ställde till det för blommorna och morötterna.

Under dessa extremväder blir det också extra tydligt hur viktigt det är att jobba med jorden och naturen. Flera år av grävningsfri odling med användning av kompost, gröngödsel och ytkompostering i våra fasta bäddar har resulterat i en riktigt fin jordstruktur med rikt jordliv. Här har skördarna varit mycket bra, medan skördarna på den nya odlingen har varit rätt blygsamma.
Att vi är på rätt väg visade sig även när vi för några veckor sen kunde sätta vitlök i en helt fantastiskt jord som var översvämmad bara fyra dagar tidigare. Att sätta vitlök är också starten på det nya odlingsåret och 2024. Till skillnad av tidigare år satt vi bara ungefär 400 vitlöker i år, mot annars 1600-2000. Detta reflektera att minska odlingen för att bara sälja grönsaker på några utvalda marknader.
 
Den ursprungliga odlingen med fasta bäddarna kommer att finnas kvar, medan den nya odlingen bakom huset så småningom blir åkermark igen. Det faller sig väldigt naturligt att utveckla den ursprungliga odlingen till en alléodling, där träd, buskar och perenner skapar mikroklimat, boplats för insekter och djur, mer kolinlagring och i förlängningen en större skörd. Vi satsar framförallt på olika sorters äpple, bär, och hassel och det ska bli otroligt spännande att se hur allt utvecklas. Verksamheten kommer framöver inte vara min huvudsakliga sysselsättning, utan jag jobbar numera hos Billeberga stenugnsbageri. Där får jag lära mig nytt, fortsätta att använda mina händer till att skapa mat och jobba tillsammans med trevliga kollegor, vilket jag är väldigt tacksam för.
 
Mycket tack för att ni har valt grönsaker och blommor odlade med vår handkraft och med hänsyn till naturen. Tack vare er har vår lilla verksamhet kunnat finnas och det är vi väldigt glada för! Fortsätt gärna att följa oss här på hemsidan eller på sociala medier där vi kommer uppdatera om utvecklingen av gården och berätta när vi finns på marknader eller öppna upp på gården. Hoppas vi ses då!